29 Eylül 2013 Pazar

EGZERSİZ ÖNCESİ ISINMA



İster profesyonel sporcu , ister sağlıklı yaşam için spor yapan bir birey olun, ne tür egzersiz yaparsanız yapın, egzersiz öncesi vücudumuzu egzersize hazırlayabilmek için yapacağımız birtakım hareketler ile  ön hazırlık yapmak, olası sakatlıkların önüne geçebilmek adına çok önemlidir.

 


Basit bir yürüyüşte bile tek bir adımda 80 den fazla kasımızın harekete geçtiğini düşünürsek vücudumuzda ne kadar çok kasın hareket ettiğini görüyoruz.

 

Yapacağımız egzersizin türüne göre yapacağımız dinamik ya da statik esnemeler ile egzersize en hazır biçimde başlayabilirsiniz.

 

Örneğin; en basit egzersizlerden biri olan yürüyüşe bile başlamadan önce bir takım egzersizler ile yürüyüş sırasında kullandığımız bacaklarımızı, kollarımızı ve omuzlarımızı egzersize hazırlayabiliriz.

 

Küçük dairesel hareketlerle omuz başlarımızı öne ve arkaya çevirerek egzersize hazırlayabiliriz.
Bacaklar için olduğumuz yerde dizleri küçük küçük çekerek başladığımız yürüyüşü, daha sonra dizleri daha yukarıya çekrek devam edip,en sonunda da öne geriye salınımlarla hareketleri tamamladıktan sonra,yürüme sırasında en fazla yükü taşıyan ve sakatlık riski en fazla olan ayak bileklerini de dairesel hareketlerle çevirerek egzersize hazırlayabiliriz.

 

Profesyonel sporcularda bu hazırlık süresi biraz daha uzundur. Spor dalına uygun hareketli ısınma dediğimiz bir takım egzersizlerle sporcu müsabakaya hazırlanır. Arkasından streching dediğimiz esnetme egzersizleri ile adeleler tam hazır hale gelir. Burada amaç; önce hareketli bir şekilde vücuttaki kan dolaşımını hızlandırmak, ısınan adaleleri küçük küçük esnetmelerle uzatarak olası sakatlıkların önüne geçmektir.

 

Özellikle soğuk olan kış aylarında bu ısınma süresinin biraz daha uzun tutularak vücudun egzersiz için tam hazır hale gelmesi olası sakatlıkları önlemek açısından çok önemlidir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder