Vitaminler ve beslenme şekli derken kafamız iyice karıştı. Her gün gazete ve dergilerde, internette binlerce haber okuyoruz. Peki, hangi vitamin neye iyi gelir, ne kadar tüketilmelidir ve ne yenilmelidir?
A vitamini; büyüme, üreme ve bağışıklık sistemimizin gelişimi, tioid hormonlarının düzgün çalışması yanı sıra göz sağlığımız için en gerekli vitamindir. 1 adet havuç tüketmek, A vitamini ihtiyacını günlük olarak karşılar.
C vitamini; Kolajen molekülünün üretilmesi C vitamini sayesinde olur. Vücudun kendini hastalıklara karşı koruması ve başka vitamin, minerallerin emilimi C vitamini sayesinde olur. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, 1 adet domates yemek yeterlidir.
K vitamini; kanın pıhtılaşmasını ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar. Kemik sağlımız için çok gerekli olduğu kadar kalp hastalıklarında önleyicidir. Günlük K vitamini ihtiyacı için, maydanoz, ıspanakla yapılan yeşil salatadan 1 porsiyon tüketmek gereklidir.
E vitamini; Sinir sistemimiz için en gereli vitamindir. Antioksidandır bu nedenle kanser ve iltihapları giderir. E vitamini eksikliğinde kaslarda zayıflama, yorgunluk ve sinir hastalıkları görülür. Ayrıca cilt sağlımız için de gereklidir. Günlük E vitamini ihtiyacımız için 2 kaşık kadar zeytinyağı veya bitkisel yağ tüketmek gereklidir.
D vitamini; D vitamini sayesinde, kemiklerimiz güçlenir. Dolaşım sistemi ve kalp hastalıkları için gereklidir. Günlük D vitamini ihtiyacı için günde 20 dakika kadar güneşlenmek, yumurta, balık tüketmek gereklidir.
Demir minerali ; 6 adet köfte büyüklüğünde kırmızı et, yarım tabak kuru baklagil yemek günlük ihtiyacı karşılamaktadır.
Çinko minerali ; 3 adet köfte, 1 kase yoğurt yemek günlük çinko ihtiyacını karşılar.
Kalsiyum minerali ; 2 su bardağı yağsız süt, 1 kase yoğurt, 1 parça peynir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Bakır ; Günde 1 çay bardağı ay çekirdeği günlük bakır ihtiyacını karşılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder