19 Eylül 2013 Perşembe

VİTAMİNLER HAKKINDA


Vitaminler ve beslenme şekli derken kafamız iyice karıştı. Her gün gazete ve dergilerde, internette binlerce haber okuyoruz. Peki, hangi vitamin neye iyi gelir, ne kadar tüketilmelidir ve ne yenilmelidir?

A vitamini; büyüme, üreme ve bağışıklık sistemimizin gelişimi, tioid hormonlarının düzgün çalışması yanı sıra göz sağlığımız için en gerekli vitamindir. 1 adet havuç tüketmek, A vitamini ihtiyacını günlük olarak karşılar.


C vitamini;  Kolajen molekülünün üretilmesi C vitamini sayesinde olur. Vücudun kendini hastalıklara karşı koruması ve başka vitamin, minerallerin emilimi C vitamini sayesinde olur. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, 1 adet domates yemek yeterlidir.

K vitamini; kanın pıhtılaşmasını ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar. Kemik sağlımız için çok gerekli olduğu kadar kalp hastalıklarında önleyicidir. Günlük K vitamini ihtiyacı için, maydanoz, ıspanakla yapılan yeşil salatadan 1 porsiyon tüketmek gereklidir.

E vitamini; Sinir sistemimiz için en gereli vitamindir. Antioksidandır bu nedenle kanser ve iltihapları giderir. E vitamini eksikliğinde kaslarda zayıflama, yorgunluk ve sinir hastalıkları görülür. Ayrıca cilt sağlımız için de gereklidir. Günlük E vitamini ihtiyacımız için 2 kaşık kadar zeytinyağı veya bitkisel yağ tüketmek gereklidir.



D vitamini; D vitamini sayesinde, kemiklerimiz güçlenir. Dolaşım sistemi ve kalp hastalıkları için gereklidir. Günlük D vitamini ihtiyacı için günde 20 dakika kadar güneşlenmek, yumurta, balık tüketmek gereklidir.

Demir minerali ; 6 adet köfte büyüklüğünde kırmızı et, yarım tabak kuru baklagil yemek günlük ihtiyacı karşılamaktadır.

Çinko minerali ; 3 adet köfte, 1 kase yoğurt yemek günlük çinko ihtiyacını karşılar.

Kalsiyum minerali ; 2 su bardağı yağsız süt, 1 kase yoğurt, 1 parça peynir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Bakır ; Günde 1 çay bardağı ay çekirdeği günlük bakır ihtiyacını karşılar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder