6 Eylül 2013 Cuma

ANTİOKSİDAN BESİN NEDİR ?

Antioksidanlar, vücudumuz için zararlı olan serbest radikallerin oluşumunu engeller, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara karşı bizi korurlar. En önemli antioksidanlar E, A,C vitaminleri ve selenyumdur. Vücudumuzda oluşan ve bize zarar veren tüm serbest radikalleri etkisiz hale getirdiklerinden çok önemlidir.

Kalp hastalıkları, diyabet, kanser gibi tüm hastalıklara karşı koruyan antioksidanlar, hastalıkların tedavisinde değil, hastalıkların oluşumunu engellemekte kullanmak çok daha mantıklıdır. Peki hangi besinler antioksidandır?


Domates; Domates antioksidanların başında gelen bir besindir. Kanserin oluşumunu engeller, cilt lekelrine iyi gelir, zihin ve beyin işlemlerini düzenler ayrıca içinde bol miktarda olan likopen sayesinde diğer tüm antioksidanlar arasında en kuvvetli olandır. Domates ile ilgili söylenecek önemli konu ise bu meyvenin zamanında ve hormonsuz tüketilmesi gerekliliğidir.


Böğürtlen ; Böğürtlen yanı sıra çilek, yaban mersini, ahududu gibi taneli olan besinler yüksek antioksidan içerirler. Kanser ve kalp hastalıklarının önüne geçer, beyin kimyamızı düzenlerler. Ayrıca iltihap giderici özellikleri de vardır.
Brokoli; Karnabahar, turp, lahana kanser gibi hastalıklar ile kalp dolaşım sorunlarına çok iyi gelirler. Ayrıca içerdikleri doğal kimyasallar sayesinde meme kanseri ve yumurtalık, rahim kanserini engellerler.


Kırmızı üzüm ; Kırmızı üzüm içinde olan resveratrol ve kesretin isimli kimyasallar çok kuvvetli antioksidandır. Kandaki pıhtılaşmayı azaltır, kan damarlarının açılmasını sağlar,  Kansere karşı korur, iltihapları giderir, gastrit, ülser, felç ve kemik erimesine çok iyidir.
Sarımsak ; Sarımsak dünya tarihinin bilinen en eski ilaçlarındandır. Yapılan araştırmalarda yüksek bir antioksidan değeri taşıyan bu bitki, kalp sağlığına, kolesterol, şeker, tansiyon üzerinde çok kuvvetli etkilere sahiptir. Astım, mantar gibi hastalıklar ile mücadele eder.


Ispanak; İçinde bol miktarda lütein bulunduğundan göz hastalıklarına, serbest radikallere, kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.
Çay; çay yeşil ya da siyah olmak üzere antioksidandır. Kanser, kalp, felç gibi hastalıklara iyi gelir. Fakat, günde 3 bardak tüketilmelidir.
Havuç ; Sarı olan tüm sebzeler patates, pancar gibi besinler akciğer, mesane, meme, mide kanserlerine, kalp hastalıklarına ve romatizmaya karşı koruyucudurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder