6 Ağustos 2017 Pazar

Sporcu Psikolojisi

Bir sporcunun probleminin çözülebilmesi için bilinmesi gerekenlerden biri de problemin ne kadarının psikolojik olduğudur. Çünkü problemin ne kadarının genetik, ne kadarının fizyolojik ve ne kadarının psikolojik olduğunu saptayamazsanız teşhis ve tedavide başarılı olma şansı azalır.

Genetik problemleri değiştirme imkanı çok sınırlıdır. Ancak fizyolojik problemler doğru antrenman uygulamaları ile düzeltilmesi mümkün olan problemlerdir. Burada esas olan problem sebebinin ne kadar psikolojik olduğunun doğru olarak teşhis edilebilmesidir.

Problemin psikolojik tahrik, kontrol kaybı ve konsantrasyon eksikliği ya da taktiksel ve teknik sorun dan mı  olduğunu anlamak için ne yapılmalıdır?

Sorunun cevabını ararken etki eden etkenleri birbirinden ayırmak her zaman mümkün olmayabilir. Örnek olarak tahrik nedeni ile oluşan kontrol kaybı neticesinde sporcunun kaslarındaki gerilim artar ve konsantrasyon bozulur. Gücü kontrol edememe durumu ortaya çıkar. Sonuçta başarı ile başarısızlık arasındaki ince çizgide psikolojik savaşın kaybedilmesi sonucunda yenilgi olasılığı artar.

Endişe, korku, stress, kızgınlık müsabakayı kaybetmenize sebep olabilir. Çünkü bu şartlarda rakibin hamlelerine karşı gösterilecek reaksiyonlar zamanında yapılamayacaktır.

Bu gibi durumlarda iş antrenörün uzmanlığı devreye girer. Yapacağı taktiksel değişiklikler, oyuncunun saha içindeki tutumuna müdahale ederek onu yeniden yönlendirmesi gibi müdahalelerle durumu lehine çevirmeye çalışacaktır.

İyi antrene olmuş bir sporcunun saha içerisindeki yapabilirlikleri de o derece iyi olacağından iyi ve kaliteli antrenman yapmak başarının mutlak şartıdır. Her sporcunun bireysel kapasitesinin tespit edilerek gücü oranında yük yüklenmesi verimliliğini arttıracaktır.

Sonuçta sporda yapılan hatalar sonuçlar üzerinde etkilidir. Bu hataların nerelerde ne zaman yapıldığı iyi tespit edilerek düzeltilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Baskının olduğu her yerde hata da olur. Bu baskıyı kaldırabilmenin en önemli yolu müsabakaya iyi hazırlanmak ve iyi konsantre olmaktır. İyi hazırlanmayan ve kendinden emin olmayan sporcunun hata yapma olasılığı her zaman fazladır.

Bir problem yaşandığı zaman sporcu hareketlerini, hislerini ve düşüncelerini kontrol edebiliyorsa problem basit bir teknik problemden ileri gitmez. Eğer panik ve telaş halinde baskıyı çok fazla hissediyorsa acele ederek yanlış karar ve davranış içine girerek hata yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder