6 Eylül 2013 Cuma

TOPUKLU AYAKKABININ ZARARLARI

Güzel ve uzun boylu durmak için giyilen topuklu ayakkabılar aslında sağlımıza çok fazla zarar vermektedir. Ayaklarımızın zarar görmesi yanı sıra bel, boyun ağrıları ve tabanlarda düşüklük sıklıkla rastlanılan durumlardır. Fakat, topuklu ayakkabının zararları bunlarla sınırlı değildir.



Topuklu ayakkabıların giyilmesi ile ortaya çıkan başlıca rahatsızlık halluks valgusdur. Bu rahatsızlıkta, ayak başparmağı ve tarak kemiği arasında ortaya çıkan bir kemik çıkıntısıdır. Ağrı yapan ve ayağın genişlemesi ile ortaya çıkan bu durum, ayakkabı giyilmesini de zorlaştırır. Bu durum basma ve tabanda bozukluklara neden olur. Ayak tabanlarında zamanla nasır oluşumu başlar.


Dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabılar nedeni ile sıklıkla görülebilen bu durum, özellikle kadınlar içinde görülür. Küçük yaşlardan itibaren bu tarz ayakkabı giyen kadınlarda 40 yaş sınırında bu rahatsızlık oluşmaya başlar. Bu rahatsızlık ilerlemesi durdurulamaz bir rahatsızlıktır. Tek tedavisi, cerrahi operasyondur. Bu tarz ameliyatlar lokal ve epidural anestezi ile yapılır. Hasta hastanede 1 gün kaldıktan sonra taburcu edilir. !5 gün içinde normal hayatlarına dönerler ve ayakkabı giyebilirler.



Nasır oluşumu ise yüksek topuklu ayakkabıların oluşturduğu başlıca sorunlardandır. Kalınlaşan ve ölü derilerden oluşan tabakalar sıkıştıkça ve baskı gördükçe parmakların üstünde nasırları oluşturur. Ayaklarınızda nasır oluşumu varsa, ayakkabılarınızda mutlaka bir sıkıntı vardır.  Genelde topuklu ayakkabılar nedenli oluşan ayak sorunları kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Hatta boyun ve bel ağrıları nedeni ile ciddi tedaviler gerektirebilir.



Yüksek topuklu ayakkabıların ayaklarda hasar yaratmaması için, ayakkabı seçiminde ayağınıza tam uyan ve bol ya da sıkı olmayan ayakkabı seçimi yapın. Ayak tabanlarınızda ağrı oluşuyorsa, tabanlık kullanın ya da parmak uçlarına silikon yastıklar koyun. Denge için kalın topukları tercih edin. Nasır oluşmaması için ön kısmı açık topuklu giyin.

1 yorum:

  1. Benimde topuklu ayakkabılarım çok acıtıyor :( herkes çok dikkat etsin gerçekten çok önemli bir konu bu

    YanıtlaSil