17 Eylül 2013 Salı

YAVAŞLAYAN HAFIZA


Hafızamız zamanla yavaşlayabilir.

 
İlerleyen yaşlar ile hafıza da sorun yaşamamak için uzmanlar önlem almamızın gerekli olduğunu söylüyor. Beyni çalıştıracak çeşitli aktiviteler ve omega-3 takviyesi hafıza sorunlarını çözmek için gereklidir. Çünkü, omega-3 hafıza ve beyin için çok gereklidir.

 

Bol balık tüketen biriyseniz balığın içinde bulunan DHA isimli kimyasal bir asit beyniniz için çok etkilidir. İlerleyen yaşlar ile birlikte DHA sayesinde beyin fonksiyonları hızla gelişir ve yeni sinir hücreleri oluşmaya başlar. Yaşlılar, çocuklar ve hamileler bu nedenle omega-3 almalıdır.

 

Yapılan araştırmalarda 6 ay boyunca DHA verilen 18-45 yaş arası denekler, hafızalarında gelişme kaydettiler. Fakat, kadın ve erkekte farklı etkiler kaydedildi. Buna göre, kadınlarda resim ya da kelime hafızası sayıları arttı, erkeklerde hafıza %25 hızlandı. Bu araştırmalar sonucu, DHA’nın hafıza üzerinde ki etkisi tüm yaş grupları için kanıtlanmış oldu.

 

DHA, genellikle yağlı balıklarda olan bir kimyasal asittir. Somon, ton ve kedi balığı örnek olarak verilebilir. Bu nedenle uzmanlar haftada 1-2 kez yağlı balık yenilmesinin gerekliliğini söylüyor. Eğer, balık yiyemiyorsanız omega-3 takviyesi alınmalıdır. Günde 1.1- 2miligram kadar omega-3 alınması yeterlidir.

 

Hemen aklınıza balık yemenin beyni geliştirdiği ve daha zeki olmamızı sağladığı söylemi gelir. Oysa balık, Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçmek yani hafıza sorunlarında çok etkili bir besin maddesidir. Uzmanlar, balık yemeyen kişilerin ilerleyen yaşla birlikte bunama, Alzheimer’a yakalanma riskinin diğerlerine oranla %25 daha fazla olduğunu söylüyor. Bu nedenle yeni bir beslenme programına geçmek gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder