10 Eylül 2013 Salı

ACIKMAMAK İÇİN NE YAPMALI ?

Acıktığınızda gözünüz hiçbir şey görmez. Hızlı bir şekilde yemeğe ulaşma ihtiyacı hissedersiniz. Oysa önemli olan şey, açlığı hiç hissetmeyecek şekilde beslenme düzeninizin olmasıdır. Açlık nedeni ile kilo alırsınız. Açlık yaşanmadan günü geçirmek, zayıflamanın altın kuralıdır.



Gün içinde açlık hissetmemek için yapılacak belirli kurallar vardır. Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını söylemektedir. Bu nedenle özellikle sabah kalktığınızda kahvaltı yapmak çok önemlidir. Sabah uyandıktan 1 saat sonrasına kadar kahvaltı yapmak çok önemlidir. Yeni uyanmış olan metabolizma enerji ihtiyacı içindedir. Yaklaşık 1 saat kadar uyandıktan sonra bir şey yemezseniz açlık başlar. Üstelik sabah yapılan kahvaltı metabolizmanın hızlanmasını da sağlar.


Sabah kahvaltı yapıldıktan yaklaşık 4 saat sonra mide sindirimi tamamlar. Metabolizmanın enerji akışı yavaşlamaya başlar. Vücudumuz bu noktada enerji harcamayı kısmaya başlar. Özetle enerji akışını kontrollü hale getirmek için mümkün olduğunca korumaya girer. İşte bu noktada halsizlik, yorgunluk ve uyku problemleri başlayabilir ve yüksek açlık hissedilebilir.


Sürekli olarak her 3-4 saatte bir şeyler tükettiğinizde metabolizmanız hızlanır ve kalori almamaya hatta yakmaya başlarsınız. Yemek yemediğinizde, metabolizma kendi elindeki enerjiyi kısıtlı harcamaya çalışarak kendini kontrol eder. Böylece, kilo vermek zorlaşır ve yedikleriniz depolanmaya başlar.


Acıkmadan atıştırmalıklardan yardım almak bu nedenle çok önemlidir. Fındık, badem, meyve, salatalar bu noktada en büyük yardımcılarınızdır. Özetle her 3-4 saat aralığında sağlıklı atıştırmalıklardan yardım alınmalıdır. Bu noktada bol su içmek sindirimi hızlandırır, dolaşım sistemini kuvvetlendirir. Mevsiminde yenilen sebze ve meyveler, vücut bioritmimizi de dengeler. Tıpkı sebze ve meyveler gibi vücudumuzda yaz ve kış şartlarına göre çalışır. Böylece kilo almadan, kilo verme işlemi yapılmış olur.

Yavaş yemek, çiğnemek de açlığı bastırmak için gereklidir. Unutulmaması gereken şey yemek yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beynimizin doydum sinyali vermesidir. Bu nedenle masada uzun saatler geçirmek, çiğnemek gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder