11 Aralık 2015 Cuma

SPORCU BESLENMESİ VE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?



Sezon boyunca 60 ve üzeri maç oynayıp 250-300 civarı antrenman yapan bir oyuncu antrenman ve maç dışında kalan zamanlarını ne kadar iyi değerlendirirse sezon içindeki verimliliği o kadar artar.
Basketbol fiziksel temasın en üst seviyede olduğu spor dallarından biridir.Bu sebeple muhtemel sakatlanmalara her an açık bir spordur. 

Oyuncuların fiziksel ve mental olarak her an hazır olmaları çok önemlidir.
Antrenman kadar önemli olan antrenman dışında kalan zamanlar nasıl değerlendirilmelidir?

Öncelikle düzenli bir uyku çok önemlidir.Vücudun kendini yenilediği REM uykusu dediğimiz saat 11.30 ile 03.30 arası mutlaka uykuda geçirilmelidir.Vücudun kendini yenilediği ve bütün büyüme hormonlarının salgılandığı bu zaman aralığını uykuda geçiren bir sporcu bir sonraki güne dinlenmiş ve daha hazır bir şekilde başlar.

Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular için gece uykusu 8 saat yeterlidir.Genellikle daha geç saatlerde yatıp 9-10 saat uyumaya rağmen yine de yorgun uyanmanın sebebi tamamen REM uykusu saatlerini kaçırmış olmaktır.

Gece uykusu zamanında yapıldığında gün içindeki antrenman arası 30-45 dakikalık kestirmeler yeterli olacaktır.
Diğer türlü gece geç yatıp sabah geç uyandığınız zaman metabolizma otomatikman yavaşladığı için vücudun uyanmasıda uzun sürüyor.Bu yüzdendirki bir çok oyuncu özellikle erken saatlerdeki maç veya antrenmanlardan önce kafein alarak uyanmaya çalışıyorlar.
Sık yapılan hatalardan bir taneside yüksek tempolu ve yorucu bir maçı oynadıktan sonra ertesi gün off olduğu için oyuncunun gece geç saatlere kadar dışarıda kalması ve yine vücuduna dinlenmek için fırsat vermemesi.Halbuki burada yapılacak en doğru hareket maç sonrası geceyi dinlenerek geçirmek ve ertesi günü değerlendirmek.

En az uyku kadar önemli olan ikinci konu beslenme ve supplement kullanımı.Bu seviyede bu kadar yoğun antrenman ve maç temposu içerisinde besin desteği kullanmazsanız sonunda sakatlıklar kaçınılmaz olur.Özellikle dizler ve ayak bileklerindeki sürekli ve artan baskı sporcuyu her an sakatlıklara açık hale getirir.

Bunun için:düzenli ağırlık antrenmanlarını yapmak çok önemlidir,bunun yanında doğru zamanda doğru besin desteklerini almakta çok önemlidir.
Sporcu için en önemli besin kaynakları proteinler ve karbonhidratlar.Tüketim çok fazla olduğu için normal yediğimiz gıdalar bu ihtiyacınızı karşılayamaz.
Bir basketbolcu bir saatlik antrenmanda kilo başına 8 ila 10 kalori harcar.Yani 100kg lık bir oyuncu 90 dakikalık bir antrenmanda yaklaşık 1500 cal harcar.

Hangi supplementler kullanılmalı:
Amimo asit ve protein tozu:Antrenmanlarda yıkılan harab olan kasların kendilerini yenileyebilmek için aminoasitlere ihtiyacı vardır.Antrenmandan 45 dak önce ve antrenmandan hemen sonra olmak üzere 2 öğünde kilonuza uygun miktarda alınmalıdır.
 SUPPLEMEN ile ilgili görsel sonucu
Kasein proteini:Diğer proteinlerden farkı vücut tarafından daha yavaş sindirildiği için daha uzun süre kasları besler.Yatmadan önce alacağınız kasein gece boyunca kaslarınızı destekleyecektir.

Vitamin ve mineral:Ter yoluyla özellikle çok fazla mineral kaybedildiği için bunları hemen yerine koymak adele sakatlıklarının önüne geçmek açısından çok öemlidir.Günde bir paket Animal Pak bütün vitamin ihtiyacını karşılar.Kilonuza göre 1 veye 2 tane de Multi Mega mineral kullanımı mineral ihtiyacını karşılayacaktır.
 animal pak ile ilgili görsel sonucu
Eklemler,bağlar ve ligamentler için:özellikle sürekli baskı altında kalan dizler ve ayak bilekleri için Glicosamine,Chondiriotin&MSM içerikli bir supplement günde en az 3 tane yemeklerden sonra alınmalıdır.
Bu besin desteğini haftada en az 2 gün kelle paça çorbası içerekte kısmi olarak karşılayabilirsiniz.Ama yoğun maç ve idman dönemlerinde(Play off)kesinlıkle kullanılmalıdır.
 triflex ile ilgili görsel sonucu
Uyarı:Daha önce kullanmadığınız içeriğini tam olarak bilmediğiniz supplementları kullanmadan önce iyice araştırınız.İçlerinde doping sayılabilecek maddeler olabilir.Örneğin kanda bulunabilecek 50mg kafein doping sayılıyor.

Bütün bu bilgiler ışığında tabii ki her insan kendinden sorumludur.Kendi tercihlerinizi kendiniz yaparsınız.Antrenörlerin görevi sporculara antrenman yaptırmak ve yol göstermektir.Antrenman saatleri dışında kimin ne yaptığını bilemezler.

İşin antrenman kısmını bütün sporcular yapıyor,antrenman dışında neleri nasıl yaptığınız sizin nerelerde olacağınızı belirliyor.Buda tamamen sizin tercihinize kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder