16 Eylül 2013 Pazartesi

KAFEİN BAĞIMLILIĞI


Kahve tüketimi hızla yayılıyor. Açılan kahve shoplar nedeni ile kahveye olan ilgimiz arttı. Fakat, kahvenin içinde olan kafein bardakta durduğu gibi durmuyor ve her insanda farklı etkilere neden oluyor. Kafein her şeyden önce bağımlılık yaratıyor ve hayatımızı etkiliyor.


Kahve içinde bol miktarda olan kafein merkezi sinir sisteminde uyarıcı etkiye sahiptir. Aslında kakao, çay ve kahvede doğal olarak bulunan bu madde, vücuda girince kan dolaşımını, kalp atımını hızlandırıyor. İlk yudumdan hemen sonra midede asit üretimi artıyor ve idrar çoğalıyor. Eğer günde 6-7 bardaktan fazla tüketirseniz, sinirlilik ve çınlama etkisi yaratıyor. Bu kadar yüksek doz kafein bağımlılarda oluşan ellerde titreme ve ölümlere kadar varabiliyor..
Kafein, uzun süre vücuttan atılamadığı için yüksek tansiyon, taşikardi, kalp ritim bozukluğu ve kalp krizini tetikleyebiliyor.
 Aslında kafeinin az miktarı vücudumuz için çok sağlıklıdır.
Üretilen pek çok ağrı kesici ve ateş düşürücü, alerjik, idrar söktürücü ilaçlarda kullanılır. Çünkü, kafein alındıktan hemen sonra vücut tarafından emilir ve uzun süreler vücuttan atılmaz 
Az kullanıldığında kanser türlerine karşı bizi koruyor.
Alzheimer’a karşı önlem alıyor.
Yapılan araştırmalarda düşük seviyede yani günde 1-2 bardak kahve tüketenlerde beyin hücreleri hızla onarılıyor ve unutkanlık sorunu engellenerek, dikkat eksikliğinin önüne geçiliyor.


Önemli olan konu kafein her bünyede farklı etkiler göstermesidir. Eğer belirli hastalıklarınız varsa doktora danışmadan kafein fazlası alınmamalıdır. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastaları kafein alımı yaparken çok dikkatli olmalı ve hekim tavsiyesi almalıdır. Uzmanlar, kafeinin yarattığı belirli hastalıklar konusunda da uyarmaktadır. Ülser, kalp ritim bozukluğu, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, panik atak ve kemik erimesi kafeinin fazla alımı ile oluşabilir.

Kafein alım miktarı(günlük ml gr cinsinden)
Günlük yaşamı etkileyen an etkiler
231
İşe devamsızlık
270
Günlük sorumluluklarını yerine getirememe örn:çocuklara yemek yapmama,evi temizlememe,çocuklarla ilgilenmeme
295
Yok
302
Okul ödevlerini yapmama,okuldaki sorumluluklarını yerine getirmeme
342
İşte sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirememe,evde çocuklarla ilgilenmeme,erken yatma
371
İşte data giriş hataları yapma,erken yatma,günlük okumalarını ve çalışmalarını yapmama
430
Oğlunun doğum günü partisini iptal etme, çocuklarla uğraşamadığı için eve eşini çağırma
516
Yok
642
Yok
1029
İş yerinde ciddi sorunlar yaratacak önemli hatalar yapma,işten erken çıkma,erken yatma
2548
Çocuklarına bağırma
Kaynak
BAĞMLILIK BİLGİ MERKEZİ

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder