18 Eylül 2013 Çarşamba

SPOR SALONU SEÇERKEN


İnsanlar bir hevesle spor salonuna üye olurlar,ilk birkaç ay düzenli gittikten sonra kendi kendilerine çeşitli bahaneler üreterek yavaş yavaş gitme sıklığı azalmaya başlar ve sonunda haftada bir onbeşte bir şeklinde uzun aralıklarla gitmeye devam edip sonunda da ‘uzun zamandır gidiyorum birşey olmuyor’deyip tamamen bırakırlar.

 

Spor salonu seçiminde birkaç tane püf nokta var.


 

Bence en önemlilerinden biri üye olacağınız spor salonunun kolay ulaşılabilir bir mesafede olması şart. Ya evinize ya iş yerinize yakın bir salona devam etme olasılığınız daha uzak lokasyonlarda olan bir salona devam etme olasılığınızdan çok çok fazladır.

 

O ilk heves geçtikten sonra eğer gittiğiniz salon uzaksa, gitmemek için bahane üretmek çok daha kolay olur. Trafik,kötü hava şartları,kış ayında havanın erken kararması, aman şimdi kim gidecek o kadar yolu çok sık olan bahanelerden bir kaçıdır.

 

Temizlik ve hijyen olmazsa olmazların en başında gelen şartlardan biridir. Özellkile büyük klüplerde eğer havuz üyeliğide alacaksanız sizden bir takım kan testleri istemeleri gerekir, bunu istemiyorlarsa kimseden istemiyorlar demektir, o havuza girmenizi yada çocuklarınızı sokmanızı hiç tavsiye etmem.

 

Genel temizliğin yanında mesela havuzun nasıl temizlendiği konusunda teknik bir soru sorabilirsiniz. Artık klor yerine havuz temizliklerinde OZON kullanılıyor. Biraz daha pahalı ama güvenli bir yol. Tabii soruyu sorarken havuzunuzu ozon lamı temizliyorsunuz sorusu yerine neyle temizliyorsunuz sorusu daha uygun olacaktır.

 

Ayrıca aylık yapılması gereken havuz suyu analiz raporlarını isteyebilirsiniz. Tabii Hıfzısıhha kurumu raporu olup olmadığına dikkat edin.

 

Soyunma odalarını, duşları, tuvaletleri gördükten sonra esas spor yapacağınız alanın büyüklüğü, nasıl havalandırıldığını görmeye gidebilirsiniz artık.

 

Spor salonu hakkında en iyi fikri pazartesi günü alırsınız. Çünkü pazartesileri salonların en yoğun olduğu günlerdir. Salon kapasitesi üyeleri karşılıyor mu? Havalandırma yeterli mi? Üye profili nasıl? En önemlisi antrenörler üyelerle ne kadar ilgileniyorlar? Antrenörler ne kadar işlerinin ehli ?

 

Bütün bu bilgileri aldıktan sonra üye olmadan önce mutlaka 1 hafta yada 15 günlük bir deneme süresi isteyin ve bizzat her şeyi yerinde görüp test edin.

 

Makinelerin yeterliliği, kullanışlılığı ve sayısı daha sonra dikkat etmeniz gereken konular, örneğin cardio  makineleri yeterli değilse koşu bandı veya bisiklette yada herhangi bir makinede sıra bekleyebilirsiniz. İşte tam burada çalışan antrenörlerin yeterliliği ortaya çıkar. Sizi bekletmeden başka bir makineye yönlendirebiliyor mu, sizinle yeteri kadar ilgileniyor mu? Soru sorduğunuz zaman sizi tatmin edecek cevapları verebiliyor mu?

 

Bütün bu değerlendirmelerden sonra fikriniz olumluysa gönül rahatlığı ile o salona üye olabilirsiniz.

 

Sporla iç içe sağlık dolu günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder