6 Eylül 2013 Cuma

PROBİYOTİK BESLENME




Çoğu zaman pek çok yerde probiyotik kelimesini duyarsınız. Son yıllarda doğal beslenmeye geri dönüş yaşıyoruz. Uzmanlar, probiyotik gıdaların yararlarını anlatmakla bitiremiyor.  Hatta probiyotiklerin beslenmenize katılması ile pek çok mide, bağırsak sorununu çözebilirsiniz.

Peki, nedir bu probiyotik?




Vücudumuzda iki tür bakteri yaşar. Zararlı olan ve yararlı olan bakteriler. Zararlı olanlar, çok ciddi sağlık sorunları yaratırken, yararlı olanlar bağırsaklarımızda ve sindirim sistemimizde düzeni sağlarlar. Bakteriler vücudumuzun her bölgesinde yaşarlar. Ama yararlı bakteriler sadece bağırsaklarımızda yaşarlar. Zararlı bakterilerden kurtulmak için alınan ilaçlar yararlı bakterileri de öldürmektedir. Bu nedenle vücuda dışarıdan alınan probiyotik ürünlerle yararlı bakteri alınır. Çünkü, yararlı bakteriler olmadan sindirim yapmamız çok zordur.


Probiyotik gıdaların içinde bol miktarda yararlı ve canlı mikroorganizma bulunmaktadır. Yapay olarak yapılan probiyotik gıdalarda mevcuttur. Probiyotik,  iyi yaşam demektir. Uzun süren diyetler, antibiyotik ve ilaç kullanımları, alkol, uyuşturucu, düşük bir bağışıklık sisteminde probiyotiklerin çoğunluğu kaybedilir. Zamanla sindirim sistemi hasar alır ve sindirim teklemeye başlar. Böylece pek çok hastalığa karşı savunmasız kalırız.


 

Probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Vücudumuzda yaşayan probiyotikler, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler, iltihaplanma, hazımsızlık sorunlarına çözüm olarak bağırsakları sağlıklı tutarlar. Ayrıca hastalıklarda hızlı iyileşme, mantar enfeksiyonlarını önleme, alerjik reaksiyonlarını engelleme, solunum yollarını koruma, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı gereklidirler.


Probiyotik gıdaların en önemli etkilerinden biri sindirim yapılan yiyeceklerde olan vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırmasıdır. Düzenli olarak probiyotik gıda alımı yapanlarda kolit, kabızlık, enfeksiyon, ishal, gaz kolon kanseri ve sindirim bozuklukları görülmez. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda ve yaşlılarda özellikle kullanılmalıdır.

Doğal probiyotik gıdalar nelerdir?

Ayran, süzme peynir, yoğurt, lahana turşusu, kefir, pastörize turşu olarak sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder