23 Eylül 2013 Pazartesi

SPORUN FAYDALARI VE YARARLARI




 
Egzersiz, her yaşta rahatlıkla yapılabilir.Yapılan araştırmalar egzersize başlamanın asla geç olmadığını küçük bir gelişimin bile sağlıklı bir yaşam sürmek açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.En basit şekilde yapılan yürüyüşler bile yaşlılarda yaşamı uzatabilir.Düzenli olarak spor yapan kişiler, sigara içseler yada tansiyon rahatsızlıkları olsa bile spor yapmayanlara  göre daha az ölüm riski taşırlar.

Ağırlık antrenmanları yaşlı kişiler için önemlidir, çünkü bu çalışma azalan kas kitlesini, kemik yoğunluğunu ve kuvveti arttırarak gelişim olmasa bile en azından mevcut yapıyı koruyarak gerilemeye gidaşatı engelleyebilir.

Sporun sağlığa yararlı olduğu  bir gerçektir, fakat sportif bir aktiviteye başlamadan önce, yaşınıza ve fizik kondisyon düzeyinize uygun spor türünü seçmek önemlidir. Hareket sistemi üzerine sportif aktivitenin çok büyük yararları açıktır. Kas düzeyinde, çalışan kasların tonusunda ve kuvvetinde artış görülür.

Düzenli antrenmanlar kalp-damar sisteminin işlevi üzerine yararlı etkilere sahiptir; tabii herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayanlar için.düzenli egzersizler kas yapısında olan kalbin, kasılma kapasitesini yükseltir,böylece kan daha iyi pompalanarak tüm dokulara en iyi şekilde ulaşır.


Düzenli yapılan egzersizler kalbin çalışma sistemini düzenler, efektif  çalıştırır,
dolaşım hızlanır, bundan dolayı metabolik atıkların dışarı atılması kolaylaşır.
Egzersiz vücudu geliştirir ve fiziksel olarak güzel gir görünüm kazanmasını sağlar.

Kişinin kendine olan güvenini arttır,stresi azaltır,spor yapılırken beynin salgıladığı endorfin mutluluk hormonu kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.Eğer bir takım sporu ile uğraşıyorsanız,grup halinde hareket etme,insan ilişkileri ve karşılıklı saygı sevgi birbirine güvenme gibi kavramlarda gelişir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder