6 Eylül 2013 Cuma

İSHALE İYİ GELEN BESİNLER

İshal vücutta çok ciddi manada su kaybı yaratan bir rahatsızlıktır. Su kaybı nedeni ile bol su almak gereklidir. Vücudun ihtiyacı olan sıvı geri alınmalıdır. İshal olduğunuzda iyi gelen içecekler ve yiyecekler nelerdir?



Genellikle gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan ishal, bazı hastalıklar, ilaç yan etkileri ve virüs, bakteriler ile başlayabilir. Genelde çok sıvı tüketildiğinden sindirimi güç olmayan yiyecekler ile bol sıvı alınması gerekmektedir. Süt, kafein, baharatlı, yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Ekmek, pirinç, muz ve elma en faydalı yiyeceklerdir. Genelde düşük lifli gıdalar kullanılması gerektiğinden pirinç ve pirinç suyu içinde ki nişasta nedeni ile faydalıdır. Elma ishale iyi gelir fakat, elmanın kabuğu ishali şiddetlendireceğinden soyulmuş elma tüketilmelidir. Böğürtlen ve böğürtlen suyu, limon suyu ishale iyi gelen içeceklerdir.


Elma sirkesi, kepek, keçiboynuzu, havuç, sarımsak, bal, patates, zencefil ishale iyi gelir. Fakat en etkili yöntem kaybedilen tuzu yerine koymaktır. Yani elektrolit dengesi sağlanmalıdır. 1 litre suya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat eklenir ve karıştırılır. Sık aralıklarla tüketilir. 24 saat içinde ishal geçmiyorsa hemen hekime başvurmak gereklidir. Dışkıda kan tahlilleri ve bakteri araştırması ile tedavi farklı ilaçlar ile devam edebilir.


Uzun süre süren ishaller, yaşlılar ve çocuklar için çok tehlikelidir. Genelde çocuklarda ve bebeklerde laktoz emilim düzeni bozulur. Bu nedenle süt ve yoğurt gibi besinler bir süre verilmeyerek dengenin bulunması sağlanır.


Kafanıza göre antibiyotik almak ishali tehlikeli bir hale soktuğu gibi genelde virüs kaynaklı ishalde antibiyotiğin pek de etkisi olamamaktadır. İshal kesici ilaçlarsa sadece çok hafif ishalde kullanılır. İshal virüs kaynaklıysa bakterilerin artmasına ve yayılmasına neden olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder