Son yıllarda Türkiye’de şeker hastalarının
sayısı hızla artıyor. Yapılan araştırmalarda en az şeker hastalığı
görülme oranı Karadeniz bölgesidir. Karadeniz insanın coğrafi
şartlarının zor olması ve ilerleyen yaşlara kadar insanların çalışması,
doğal beslenme şeker hastalığı görülme riskini düşürüyor.
Ülkemizde şeker hastalığının hızla
artmasının başlıca nedenlerinden biri halk arasında ki çeşitli
inanışlardır. Ekşi meyvelerin şekere iyi geleceği kanısı pek çok insanı
hızlıca şeker hastası yapmaktadır. Çünkü, tüm meyvelerde doğal şeker
vardır. Ekşi ya da tatlı olması pek bir şey değiştirmez. Greyfurt ve
üzümün şeker oranlarına bakıldığında her ikisinin de neredeyse eşit
olduğu görülür. Oysa, pek çok hasta kış gelince şekere iyi gelir ve bol vitaminli diye günde 3-4 tane greyfurt yemektedir.
Son yıllarda artan meyve suyu ve şekerli gıdaların
tüketiminde ki artış dikkat çekicidir. Yapılan reklamlar ile tüketim
çok hızlı artmaktadır. Hazır gıdaların içinde bulunan tatlandırıcılar,
bol früktoz ve sodyum oranı yüksekliği metabolizmamızda ciddi sorunlar
yaratmakta ve buna bağlı olarak şeker hastalığı hızla artmaktadır.
Bilgisayar başında çalışma ve hareketsiz yaşam şeker hastalığının
oluşmasında başlıca nedenlerdir. Hareketsiz yaşam, metabolizmada
yağlanmaya ve yağlanma sonucu vücudun fazla şeker üretmesine neden
oluyor. Özellikle göbek çevresinde ki yağlanma, şekerin
vücutta hızla yükselmesine neden oluyor. Şeker bağımlılığımız hızla
artarken bunun ciddi bir problem olduğunu kavramakta zorlanıyoruz. Dünya
Sağlık Örgütü verilerine göre önümüzde ki 5 yıl içinde şeker
hastalığından ölenlerin sayısı 2-3 kat aratacak. Bunun en iyi örneği,
Türkiye’de son 10 yıl içinde şeker hastalarının sayısı 2 kat zaten artmış olmasıdır.
Şeker hastalığı düzenli ve disiplinli bir
hayat ister. Halk arasında ki inanışlardan çok bir hekime danışılmalı ve
düzenli hayata mutlaka geçilmelidir. Çocuklara bebeklik çağından
itibaren, şeker verilmemeli ve alışkanlık yaratılmamalıdır.
ALINTI...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder