6 Kasım 2013 Çarşamba

ŞEKER HASTALIĞI HAKKINDA İLGİNÇ ARAŞTIRMA

Son yıllarda Türkiye’de şeker hastalarının sayısı hızla artıyor. Yapılan araştırmalarda en az şeker hastalığı görülme oranı Karadeniz bölgesidir. Karadeniz insanın coğrafi şartlarının zor olması ve ilerleyen yaşlara kadar insanların çalışması, doğal beslenme şeker hastalığı görülme riskini düşürüyor.
 


Ülkemizde şeker hastalığının hızla artmasının başlıca nedenlerinden biri halk arasında ki çeşitli inanışlardır. Ekşi meyvelerin şekere iyi geleceği kanısı pek çok insanı hızlıca şeker hastası yapmaktadır. Çünkü, tüm meyvelerde doğal şeker vardır. Ekşi ya da tatlı olması pek bir şey değiştirmez. Greyfurt ve üzümün şeker oranlarına bakıldığında her ikisinin de neredeyse eşit olduğu görülür. Oysa, pek çok hasta kış gelince şekere iyi gelir ve bol vitaminli diye günde 3-4 tane greyfurt yemektedir.


Son yıllarda artan meyve suyu ve şekerli gıdaların tüketiminde ki artış dikkat çekicidir. Yapılan reklamlar ile tüketim çok hızlı artmaktadır. Hazır gıdaların içinde bulunan tatlandırıcılar, bol früktoz ve sodyum oranı yüksekliği metabolizmamızda ciddi sorunlar yaratmakta ve buna bağlı olarak şeker hastalığı hızla artmaktadır.


Bilgisayar başında çalışma ve hareketsiz yaşam şeker hastalığının oluşmasında başlıca nedenlerdir. Hareketsiz yaşam, metabolizmada yağlanmaya ve yağlanma sonucu vücudun fazla şeker üretmesine neden oluyor. Özellikle göbek çevresinde ki yağlanma, şekerin vücutta hızla yükselmesine neden oluyor. Şeker bağımlılığımız hızla artarken bunun ciddi bir problem olduğunu kavramakta zorlanıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önümüzde ki 5 yıl içinde şeker hastalığından ölenlerin sayısı 2-3 kat aratacak. Bunun en iyi örneği, Türkiye’de son 10 yıl içinde şeker hastalarının sayısı 2 kat zaten artmış olmasıdır.
 

Şeker hastalığı düzenli ve disiplinli bir hayat ister. Halk arasında ki inanışlardan çok bir hekime danışılmalı ve düzenli hayata mutlaka geçilmelidir. Çocuklara bebeklik çağından itibaren, şeker verilmemeli ve alışkanlık yaratılmamalıdır.

ALINTI...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder