12 Kasım 2013 Salı

İNCELTEN KESİNTİLER -1



İNCELTEN KESİNTİLER

Günlük diyetinden 100, 300 ya da 500 kalori kesmenin yolları
Kilo vermeye çalışıyorsun. Ancak şimdiye kadar günlük olarak tükettiğin belli başlı tatlardan da vazgeçmek istemiyorsun öyle değil mi? Problem değil. Bir şeyden mahrum kalma hissi, diyet yapanlar için kötüdür. Günde 500 kaloriden daha fazlasını kesmek metabolizmanı yavaşlatabilir. Bu da cesurca başlanmış diyetleri bile yersiz bir mide kazınmasıyla sona erdirebilecek kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Your Diet is Driving Me Crazy adlı kitabın yazarı Cynthia Sass, tam olarak bu görüşte. Öyleyse asıl soru şu: Ne kadar hızlı kilo vermek istiyorsun? Amacın haftada yarım kilo vermek mi (günlük aldığın kaloriden 500 kaloriyi kesersen mümkün) yoksa bir ayda yarım kilo vermek mi? Senin için bulduğumuz bu hile ve ipuçlarını dikkatle takip edersen kendini fazla zorlamana gerek kalmayacak.

Kaybın haftada yarım kilo
Her gün 500 kalori eksiltmelisin

Seçeneklerin şunlar:
Dışarıda yemek yemenin talihsizlikleri Yanında karışık sebzelerle servis edilen ve çok sağlıklı görünen o ızgara balık tabağı tahmin ettiğinden daha fazla kaloriye sahip. Restoranlarda servis edilen yemeklerin besin değerlerini analiz eden Health Dining Program’ın kurucusu Anita Jones, pek çok restoranın yemeklerde 60 gr daha fazla yağ kullandığını belirtiyor. Özellikle de makarnaların adı çıkmış: Pişirme süresi boyunca yağ kullanıldığı gibi bir de ek olarak üzerine ekledikleri soslarda da yağ kullanılıyor. En iyisi tercihini haşlanmış sebze tabağından yana kullanman ya da şeften senin siparişinde yağ kullanmamasını rica ederek ızgarada pişirilmiş tavuk ya da balık eti sipariş etmen. İşini garantiye almak için dışarıda yememek en iyisi.

 
 Kahveye dikkat et Vanilyalı, karamelli ve şekerli lezzetler... “Sadece bir fincan dolusu leziz bir kahve içiyorum” diye düşünüp de bu yaptığının zararsız olduğunu sanma. Starbucks’tan aldığın kremalı bir adet büyük boy white chocolate mocha’nın içinde 630 kalori var (sadece kremada 100 kalori!). Orta boy kapuçino sipariş et; şekersiz vanilya şurubu ve yağsız sütle birlikte. 500 kaloriyi bir anda kesip atmış olacaksın.

 
 Salata sosu alarmı Jones, restoranlarda başlangıçlar mönüsünde sunulan salataların altı ile 10 çorba kaşığı kadar salata sosu içerdiğini söylüyor: “Ve bu sosların içinde her çorba kaşığı başına yedi ila 10 gr arası yağ dolayısıyla 70-100 kalori bulunuyor.” Bu sadece salata sosundan 680 kalori alacağın anlamına geliyor ki salatadaki et ya da kızarmış ekmek parçacıklarının kalori miktarına hiç girmiyoruz. Salatanın sosunu üzerine dökmeden başka bir kapta getirmelerini iste; böylece her çatalda makul bir miktar sosa batırırsın. En az iki çorba kaşığı sosu yememiş olacaksın (kabaca 175 kalori).

 
 İçki saati geldiğinde Elindeki içki tatlıysa ya da bardağın kenarı tuzla çevrilmişse içmemen gereken bir karışımla karşı karşıyasın. Elmalı, limonlu kokteylleri ya da Cosmopolitan’ı düşün... Pek çok kokteyl 60 ila 140 gr arası bir miktar likör içerir. İçine şeker şurubu eklenmiş ya da kola veya nar şurubu ile yapılmış karışımlardan tüketerek kendini bir anda 700 kalori almış olarak bulabilirsin. Likörünü soda ile birlikte alarak bu kokteyllerden uzak durabilirsin. Bir şişe light bira ya da bir kadeh (140 gr) beyaz şarap da işini görebilir. İkisinde de yalnızca 80 kalori bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder