31 Ekim 2013 Perşembe

TAM GIDALAR

Soframıza gelen her bir sebze,meyve,tahıl ya da baklagil değişik vitaminler,minareller,enzimler,aminoasitler vb. değerler içeriyor.

Bu değerlerin,tahıl ve baklagil gibi gıdaların tarladan sofraya geçen süreçte herhangi bir şekilde özünden veya kepeğinden ayrılmadan,yani tam olarak tabağımıza ulaşması,gerçek gıdayla beslenmenin bir parçası....
Çünkü özü ya da kepeğini yitiren gıda besleyici değerinden de çok şey kaybediyor.

TAM GIDA NEDEN ÖNEMLİ?

Araştırmalar,çoğumuzun önerilen günlük besinleri alamadığını gösteriyor.İhtiyacımız olan besin öğelerini yeterli ve sağlıklı olarak almak için tam ve doğal ürünleri tercih etmek gerekiyor.

Tam gıda:İşlenmemiş veya herhangi bir işlenme aşamasında yapısını kaybetmemiş,sentetik katkı maddesi içermeyen gıdalardır.

Ruşeym:Tohumun çimlenmeyi sağlayan bölümü.





RuşeymKepek:Tahıl gibi tohumların üstünü kaplayan,lif,mineral ve proteinlerce zengin tabaka.

KEPEĞİNDEN VE RUŞEYMİNDEN AYTILAN TAHIL BESLEYİCİ DEĞERİNDEN NE KAYBEDİYOR?

Ruşeym tahılın canlı olan tohum kısmı ve bu kısım,zengin protein,mineral.vitamin ve özellikle antioksidan E vitamini kaynağı.Tahıl tohum kısmıyla birlikte öğütülürse tohumda bulunan doğal yağlar nedeniyle 14 gün gibi kısa bir sürede acılaşabiliyor yada raf ömrünü uzatmak için antioksidan ekleniyor.

Bu nedenle günümüzde un üreticileri tahılların besleyici tohum kısmını ayırıp una katmıyor.

Bu da beyaz buğday ununun vitamin ve minerallerinin %80 ini,lif içeriğinin %93 ünü kaybetmesi demek.

KAYNAK:
Sofradaki Denklem
NATİONAL GEOGRAPHİC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder