29 Ekim 2013 Salı

TOPUKLU AYAKKABI GİYMENİN ZARARLARI

 

Kadınlar şıklıklarından hiçbir zaman vazgecmiyecekleri için topuklu ayakkabılar her zaman var olacaktır. Topuklu ayakkabının zararları nelerdir bunu biraz acarak kadınların topuklu ayakkabıları daha bilincli kullanmasını sağlıyarak ilerde karşılaşabilecekleri sağlık sorunları hiç oluşmadan kurtulmalarını münkün kılabiliriz.
 
Amerikan Hackensack Üniversitesi direktörü olan doktor Morris Morin topuklu ayakkabının zararları konusunu şöyle açıklıyor:  “Topuklu ayakkabılar uzun süreli olarak kullanıldığında, çok acı verici olabilirler. Özellikle topuk ve bileklere verdiği zararlar zaman gittikçe artar. Bu durumun kadınlar üzerinde  psikolojik açıdan da olumsuzluklar yarattığı tespit edilmiştir. Amerikan Pediyatri Derneği ile yaptığımız bir araştırmada, topuklu ayakkabından vazgeçemeyen kadınların %42’isinin acı hissettikleri fakat görünüşün onlar için daha önemli olduğundan bu durumu önemsemedikleri tespit edilmiştir. Bu, üzerine düşünülmesi gereken bir konu.”
Topuklu ayakkabının zararlarına karşı nasıl korunabiliriz?

Doktorlar, eğer sürekli topuklu ayakkabı giyiyorsanız bazı önlemler almanız gerektiğini vurguluyor.
Topuklu veya topuksuz, eğer ayağınızın doğal şeklinden daha farklı bir yapıya sahip ayakkabı giyerseniz bu acı cekmenize sebeb olur. Ayakkabının fazla sıkı olması ağrı, fazla bol olması da burkulma riskiyle karşılaşmanıza sebeb olur.

Topuklu ayakkabının bir zararı da, vücudunuzun bütün ağırlığını topuklarınız üzerinde toplamanması, topuklarınızı taşıyabileceklerinden daha ağır bir görev vermiş oluyorsunuz topuklu ayakkabı giyerek.
Bu tarz ayakkabılar, direkt olarak ayakta parmağın üzerindeki baskı şişliği olarak adlandırılan bunyona neden olmazlar, fakat oluşması için yardımcı olurlar.
 
Bu anormal kemiksi şişlikler önce başparmakla başlar ve diğer parmakları da zorlar. Böyle bir durumda, başparmağınız doğal yerini değiştirir ve bu da acı veren bir ağrıya neden olur.

Yandaki fotoğraf topuklu ayakkabı giyen birine aittir ve gördüğünüz gibi vücudun tüm ağırlığı topukta toplanmıştır. İşte topuklu ayakkabıları en sağlıksız kılan durumda budur.

Uzmanlar topuklu aykkabının oluşturduğu risklerin yaşlanma ile beraber daha da arttırğını belirtmektedirler. 20′li ve 30′lu yaşlarda topuklu ayakkabı giymek daha az tehlikeli iken, 40′lı ve 50′li yaşlarda sağlık acısından daha tehlikelidir. Yaşınız ilerledikce ayaklarınızı koruyan yağ depozitlerinin oluşumu da yavaşlar ve azalır.
Tüm bu tehlikelere karşı topuklu ayakkabıdan vazgeçemeyenler için bazı öneriler:

1- En konforlu topuklu ayakkabıyı tercih edin. Bunun anlamı topuk dışında, ayakkabının iç konforu sizin için uygun olsun. Topuğun yükseklik sınırı olarak cep telefonunuz uzunluğunu baz almanızda fayda vardır. Eğer cep telefonunuzdan daha yüksek bir topuk giyiyorsanız riskleri kat ve kat arttırmışsınız demektir.
2- Silikon tabanlar kullanmaya çalışın. Olası düşme ve kayma durumlarında, silikon tabanlar ayağınız için iyi bir koruyucu olacaktır.
3- Eğer ayağınız ağrımaya başlarsa kesinlikle bir pediyatrite görünün. Ona sorunlarınızı anlatın ve ağrılarınızı kesinlikle hafife almayın.
4- İnce topuklardansa kalın topuklu aykkabıları tercih edin. Ayakkabınızın topuğu ne kadar kalın olursa, üzerinde taşıdığı ağırlığı daha fazla yayar bu da ayak sağlığınıza önemli bir katkı sağlıyacaktır. Aynı zamanda aşil tendonunuzla ilgili oluşabilecek sorunların da büyümesini engelleyebili kalın topuklu ayakkabı kullanmak.
Topuklu ayakkabı kullanma konusunda ısrarcıysanız bu verdiğimiz püf noktalara dikkat ederek oluşabilecek sağlık sorunların bir parcada olsa önüne geçmiş olursunuz.

Yeterlibilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder