15 Ekim 2013 Salı

SEBZELER NASIL PİŞİRİLMELİDİR?



Sebzelerin vücudumuza yarar sağlaması için pişirilmesi ve pişirme öncesi hazırlığı çok önemlidir. Yemek yaparken yaptığımız hatalar ile sebzelerden yararlanmak yerine zehir haline getiriyoruz. 

Havuç ve brokoliden maksimum faydalanmak için onları doğramak ve öyle pişirmek gereklidir. Parçaladığınız da bu iki sebze içinde ki antioksidanlar ortaya çıkar.  Genelde havuçları zeytinyağı ile derin tavada bir tur döndürmek, brokoliyi ise buharda pişirmek önerilir.


Zeytinyağını mutlaka yeşil sebzeleri pişirmek için kullanın. Çünkü, yeşil yapraklı sebzeler ısınınca içindeki mineral ve vitaminleri zeytinyağı kolaylıkla emer. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka zeytinyağı ile soteleyin veya pişirin. Yeşil yapraklı sebzeleri pişirirken içine asla sıcak su ilave etmeyin. Kısık ateşte kendi suyunda pişirmeye alışın.


Sarımsak doğrandıktan ya da ezildikten yaklaşık 15-20 dakika kadar sonra kullanılmalıdır. Çünkü, doğrandığın da ya da ezildiğinde hava ile temasa geçen sarımsak içinde ki enzimler hareketlenir. Böylece 15 dakika sonra etkisini tam olarak yerine getirecek güce geçer. Sarımsağı bekletmeden kullanmayın.
Patates pişirirken mutlaka kabukları ile haşlayın. Kabuğun patates üstünde kalması, içinde ki C vitamininin muhafaza edilmesini sağlar. Patates haşlanırken kapağının kapatılması hızlı pişmesini sağladığından vitamin kaybını da engeller.


Sebzelerinizi pişirmeden hemen önce yıkayın ve doğrayın. Eğer, önceden yıkayıp, doğrayıp dolapta bekletme alışkanlığınız varsa bütün vitamin ve mineralleri kaybedersiniz. Pişirmeden 10 dakika önce yıkayıp, kesmelisiniz.
Tüm sebzeleri parçalar halinde doğramak hatta bütün pişirmek hava ve ısı ile daha az temas etmesini sağladığından içinde ki vitamin ve mineralleri koruyacaktır. Mümkün olduğunca az pişirmek ve çiğe yakın yumuşayacak şekilde sebzeleri hazırlamak çok daha faydalıdır. Bu nedenle sebze salatalarına ağırlık verin.

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder