24 Ekim 2013 Perşembe

OBEZİTE CERRAHİSİ NEDİR?

Obezite çağın en tehlikeli hastalıkları arasında kabul ediliyor. Şişmanlık nedeni ile maruz kalınan hastalıkların fazla olması nedeni ile hastalar diyetisyen kontrolünde rejim yapar. Fakat, pek çok hastada kullanılan rejimler etki etmez. Kilo vermekte zorlanırlar. Bu tarz durumlarda obezite cerrahisi uygulanır.


Obezite cerrahisi, çok şişman olan hastalarda yaklaşık 5 yıl kadar bir süre içinde hasta kilo veremezse uygulanır. Çok şişman hasta deyimi, vücut kitle indeksi 40 birimin üstüne çıkan hastalardır. Bu hastalara, ileri derecede şişman denilmektedir. Obezite cerrahisinde yaklaşık 4 çeşit cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Mideye balon, bant, tüp mide, mide bypass’ı bu operasyonlardır. Mideye uygulanan balon ve bant işleminden daha sonra geri dönebilirsiniz fakat, tüp mide ve mide bypass’ından geri dönüş yoktur.


Mide balonu uygulaması en kolay obezite cerrahisidir. Mideye bir balon yerleştirilir ve mide bu balonun şişmesi ile küçülür. Hasta mide küçüldüğü için daha az yemek yer. Fakat, balonlar sadece 6 ay kadar midede kalabilir. Balon çıkarıldıktan sonra pek çok hasta hızla kilo almaya başlar. Mideye uygulanan bant uygulamasında hastanın midesi bantlanır ve mide kum saati görünümünü alır. Fakat, açlık hissi asla engellenemez. Bu nedenle hastalar bu operasyondan çok memnun kalmaz.

Tüp mide uygulamasında midenin bir kısmı çıkarılır. Mide hacmi küçülür ve hasta daha az yemek yemeye başlar. Bu operasyonun tek tehlikesi, karın içinde apse ve iltihap oluşturabilmesidir. Mide bypass’ında, yemek borusu ve ince bağırsak birbirine yaklaştırılır. Fakat, hasta ciddi kas kaybı ve vitamin eksikliği çeker.

Son yıllarda mide operasyonları pek çok yerde çok basit gibi gözükse de ciddi komplikasyon sıkıntısı vardır.  Bu nedenle obezite cerrahisi uygulanacak olan hasta çok dikkatli seçilmelidir. Kitle indeksi yaklaşık olarak, 40 birim üzerinde olan ve diyetle kilo veremeyen hastalarda uygulanmalıdır. Unutulmaması gereken şey, obezite hastalarının şeker ve tansiyon sorunları da olduğudur.  Şeker hastaları ameliyat sonrası uzun bir iyileşme dönemi yaratır. Çünkü, şeker hastalarının iyileşme süresi uzun ve meşakkatlidir.

Her şeye rağmen ben yine doğal yollardan kilolardan kurtulmayı öneriyorum,sağlıklı ve doğru beslenme yanında düzenli egzersiz ve sabır ile hedefe ulaşmak mümkün.

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder