2 Ocak 2014 Perşembe

OKUL ÇAĞINDAKİ SPORCULAR 2



8-11 YAŞ:

Bu yaş grubundaki çocuklar daha karmaşık spor becerilerinde neredeyse ustalaşmıştırlar ve artık bu becerilerini organize spor dallarında kullanabilir duruma gelmişlerdir.Koşmak,zıplamak,aniden yön değiştirmek,zig zak çizmek,atmak ve ayakla vurmak gibi karmaşık kas denetim becerilerini sergileyebilir ve bunları spor oyunları ve antrenmanlarda kullanabilirler.
Aynı zamanda bu çocukların zekası daha eksiksiz bir gelişkinliğe erişmiş olur.Artık paylaşma,paslaşma ve strateji kurma gibi kavramları anlamaya başlarlar.Bütün çocukların topa üşüştüğü 5-7 yaş grubunun tersine,bu çocuklar artık takım çalışmasını kavrarlar ve takım arkadaşlarının veya rakiplerinin hareketlerini önceden sezebilirler.
Bu yaş grubundaki çocuklar maçları severler ve becerilerini geliştirmekten hoşlanırlar.Onlara  becerilerini geliştirme alıştırmaları yaptırmanız önemlidir,çembere top atmak,kovalamaca oynamak,futbol topu ile şut çekmek gibi etkinlikler iyidir.
Elbette sizin de bir yetişkin olarak spora ve fiziksel faaliyete değer verdiğinizi gösterdiğiniz oranda,çocuğunuzla geçirdiğiniz boş zamanın ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın oluşmasına bükük katkısı olacaktır.
Çocukların spor yapmayı hala eğlenmek için istediklerini unutmayın.Bu yaş grubundaki çocuklar için spor dalları ve spor programlarında olumlu deneyimler edinmeleri ciddi önem taşır.11 yaşından itibaren çocukların yarısı organize spor türlerini bırakmaktadır.Bırakma nedenlerine bakacak olursak
*Spor eğlenceli olmaktan çıkıyor
*Çok rekabetçi bir hale dönüşüyor
*Oyuna ayıracak yeterli zaman kalmıyor.

Bu yaş grubundaki çocukların olumlu spor deneyimleri olduğunda ,ödüllerinin çok uzun vadeli sonuçları olabilir.Spor yapan çocuklarbaşkalarının dostluğunu kazanır,liderlik becerileri edinir ve öz saydınlığı artar.

SPOR SEÇİMİ

6-8 yaş grubunda olduğu gibi 8-11 yaş grubundakiler içinde spor seçimi çoğu zaman boy ve beden ağırlığı gibi fiziksel özelliklere dayanır.Kimi 9 veya 10 yaşındaki erkek çocuklar veya 10 yaşındaki kız çocuklar neredeyse tamamen büyümüş görüntüsü veren erken olgunlaşmış çocuklardır.Bu çocukların güçlü temasa dayalı sporlarda başarılı olma şansları yüksektir.
Geç olgunlaşan çocuklar,boyun ve beden ağırlığının belirleyici olmadığı ve beklide bir dezavantaj yarattığı(örneğin jimlastik ve artistik patinaj)spor dallarında genellikle daha başarılı olurlar.Ama bu çocuğunuzun bir kez seçtiği daldan başka bir dala geçemeyeceği anlamına gelmez.
 
Ayrıca çocuğun kişisel özellikleri de hesaba katılmalıdır.Geniş yapılı bir erkek çocuk basketbol veya Amerikan futbolu gibi daha saldırgan temas sporlarından onun fiziğine uygun olmasına rağmen hoşlanmayabilir.Bu durumd onu temas gerektirmeyen faaliyetlere yönlendirmek daha doğru olacaktır.
Seçtiğiniz faaliyetlerin çocuğunuzun fiziksel ve psikolojik yapısına uygun olduğundan emin olmalısınız.
Bu konuda mantığınıza kulak verin:Eğer çocuk bir spor dalından zevk alıyorsa ve oynarken kendini rahat hissediyorsa o dala bağlanma olasılığı daha fazladır.

BİR SPOR DALINDA UZMANLAŞMA

Çocuğunuzun güçlü yanlarını ve ilgi alanlarını kuşkusuz biliyorsunuzdur.Eğer çocuğunuz bir spor dalında açıkça umut vaat ediyorsa ve ustalık gösteriyorsa onun ilgisini teşvik etmekte kesinlikle yarar vardır.
Ama aynı zamanda onun diğer faaliyetlere de katılmasını sağlayın.Çocukların çoğunun 11 veya 12 yaşına gelene kadar fiziksel ve duygusal açıdan bütün bir yıl boyunca tek bir spor dalında uzmanlaşmalarına yetecek kadar olgunlaştıkları düşünülmemektedir.Çocuklar bu yaşa gelinceye kadar,tek bir faaliyet üzerinde yoğunlaşmanın gerektirdiği dikkat ve adanmışlıktan uzaktırlar.
 
ÇOCUĞUNUZLA OYNAYABİLECEĞİNİZ OYUNLAR

*Basket atmak
*Beysbol yada tenis topu atma yakalama
*Futbol topuna vurma
*Bir kişiye karşı iki kişi biçiminde basket,futbol takımları kurmak oyuna katılan aile fertleri için eğlenceli olabilir.

Organize sporlardan hoşlanmayan çocuklar şu faaliyetleri deneyebilir.

*Kır yürüyüşleri
*Bisiklete binme
*Paten kayma
Yürüme
*buz pateni
*Kay kay
 
Bu yaş grubundaki çoğu çocuk organize sporları bırakmaya başlar ve herhangi bir fiziksel faaliyeti sürdüremez olur.Takımn sporları onlar için çok rekabetçi olmaya başlamıştır ve artık keyif almaz olduklarında sporu tamamen bırakırlar.Bu sorunun bir yanında,genç sporculara fazla serbest oyun zamanı bırakmayan günümüzün toplum yapısı vardır.
Çocuklar kendilerini çoğunlukla ,çocukların üzerinde fazlasıyla baskı oluşturan yetişkinlerin düzenleyip yönettiği oyunların ve pratiklerin içinde bulmaktadır.
Çocuğunuzun günlük yaşantısının her dakikasını planlamayın ve ona oyun için serbest zaman bırakın.
Ayrıca çocuklarınızla düzenli olarak yapabileceğiniz gezinti,bisiklete binme veya tempolu yürüyüş gibi daha az yapılandırılmış faaliyetler için ‘’aile zamanı’’ yaratmayı unutmayın.
Bunun size ve onlara aktif bir hayat tarzını içselleştirmeyi sağlamada katkısı olacaktır.

Çocuğunuzun hangi yaşta spora başlayacağın karar verirken onun özgün fiziksel ve zihinsel kabiliyetlerini her zaman göz önünde bulundurun.Bazı çocuklar,fiziksel ve zihinsel olarak olgunlaşmaya bağlı olarak spora önerilenden daha önce veya daha sonra başlayabilirler.
Bu küçük yaşlarda en önemli hedef eğlenmek ve kas denetim becerileri öğrenmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder