29 Aralık 2013 Pazar

OKUL ÇAĞINDAKİ SPORCULAR





6-11 YAŞ:

Çocuklar için spor faaliyetlerinin yararları inkar edilemez.Sağlık açısından yararlarının yanında sportif faaliyetlere katılan çocukların ders notlarıda genellikle yüksek olur.Ayrıca spor bu çocukların genellikle sosyal zekalarını da geliştirir ve bu da kalıcı arkadaşlıklar kurabilmelerini sağlar.
Ortaokul ve liseye başladıklarında çocukların güven kazanmalarının özellikle kız çocuklar bakımından özel bir önemi vardır.Bu yaştaki kız çocuklar teşvik edilmeyecek olursa genellikle sporu bırakırlar.
 
   Okul çağına gelen çocuklar seçtikleri spora başlamaları için gerekli temel becerileri edinmiş olurlar.8 yaşından önce çocukların takım çalışması fikrini ve stratejileri paylaşmayı bütünüyle kavraması genellikle mümkün olmaz.Uzmanlar 12 yaşından önce çocukların yıl boyunca bir tek sporda uzmanlaşmasını önermemektedir.

   Çocuğun kendi tercihlerinin oluşması için ona diğer spor dallarınında gösterilmesi önerilmektedir.Genel gelişme sürecini tamamladıktan sonra kendilerini bir spor dalına adamalıdırlar..Bir çok büyük sporcuda bu süreçleri yaşamıştır.Örneğin tenisçi John Mc Enroe tenisin yanı sıra lisede basketbol ve futbol oynamıştı.San Antonio basketbol takımından Tim Duncan ulusal düzyde derece sahibi bir yüzücüydü ve lisenin sonlarına kadar basketbol oynamamıştı.

   6-8 yaş grubundaki çocuklar daha karmaşık spor becerilerinde ustalaşmaya başlarlar.Çoğu bir yandan koşarken aynı anda atma gibi iki beceriyi aynı anda kullanamıyor olsa bile,bu çocuklar artık büyüklere özgü atma ve vurma becerilerinin çoğu konusunda ustalaşmışlardır.Yüzmeyi öğrenmek veya iki tekerlekli bir bisikleti ustaca sürebilmek 6 yaşına gelmiş bir çocuk için önemli bir dönüm noktasıdır.
 
Bazı çocukların sporda maharet kazanmak için yeni oluşan becerilerini ugulamaları hayati önem taşır.Bu çocukların kavrama kabiliyetleri artık,hareketlerini nasıl iyileştireceklerini aktif bir şekilde öğrenebilecekleri bir noktaya gelmiştir.Örneğin futbol topuna nasıl vurulacağını öğrenen bir çocuk daha iyi vurabilmek için yapması gerekenleri artık kavrayabilir.Çocuklar pratik yapma konusunda gösterdikleri gayretle 9 veya 10 yaşlarında müthiş bir maç yapıncaya dek,bu becerilerini iyileştirmeyi sürdürebilirler.

  Aynı zamanda gelişen kas denetimi becerileri çocukların çok farklı spor türlerini denemelerini de sağlamalıdır.Çocuğunuz bir gün basketbol topunu sürme antrenmanı yaparken,ertesi gün beysbol topunu yakalama antrenmanı yapar.Bu yaşta en iyisi keyif almak, beceri edinmeye ve kazanmaya vurgu yapan organize  programlardan kaçınmaktır.Çocuğunuzu eğlenceli faaliyetlere katmakla,onu ömür boyu sürdüreceği bir fiziksel faaliyete teşvik edersiniz.

SPOR SEÇİMİ

Fiziksel ve duygusal bakımdan güçlü yönlerini esas alan spor faaliyetlerinin seçiminde çocuğunuza yardımcı olmalısınız.Eğer çocuğunuz kısa boylu ve zayıfsa, onu boy uzunluğuna ve beden ağırlığına dayanmayan sporlara ve diğer fiziksel faaliyetlere yönlendirmek iyi olur.Raket kullanılan sporlar,uzakdoğu dövüş sporları,futbol bu tür sporlara örnektir.

Beden yapısı daha geniş çocuklar için basketbol hokey Amerikan futbolu daha uygun olabilir.Aslında bu ince yapıya sahip çocukların bu sporlarda başarılı olamayacağı yada iri yapılı bir çocuğun karete yapamayacağı anlamına gelmez.Ne varki çocuğun beden yapısı bazı sporlarda kendisine avantaj sağlarken diğerlerinde sağlamayacağı kesindir.
Çocuklar ve anne-babalar doğal olarak sahip olunan güçlü ve zayıf yanları göz önünde bulundurmalıdırlar.
 
Spor seçiminde anne-babalar çocukların kişiliklerinide dikkate almalıdırlar.Yine,çocuğunuzun güçlü yanlarının ve tercihlerinin farkında olmak,çocuğunuz için gerçekten ‘’uygun’’ olan spor dalını seçmenize yardımcı olabilir.
Bazı çocuklar tıpkı kimi yetişkinler gibi başkaları ile çalışmak yerine tek başlarına çalışmayı tercih ederler.Bu çocuklar muhtemelen takım sporları yerine bireysel sporlardan hoşlanacaklardır.
 
BİR SPOR DALINDA UZMANLAŞMA
Bu yaş grubunda bir spor dalında uzmanlaşmak için çok erkendir.Uzmanlaşmanın bitkinlik,hayal kırıklığı ve sakatlanma gibi dez avantajları vardır.Bu yaşlarda tek bir spor dalına yönelmenin tek avantajı başarının sonu gelmez tekrarlara dayalı olduğu jimlastik yada artistik patinaj gibi fazlasıyla teknik spor dallarında söz konusu olabilir.
Ne varki bu spor dalları seçilmiş bile olsa,çocukların diğer sporları denemesi iyi bir fikirdir,zira çeşitli spor dallarını denemek çocuğun başarı şansını muhtemelen arttıracaktır.Örneğin epey bir koşma ve sıçrama gerektiren  futbol ve basketbol jimlastik ve artistik patinajda daha enerjik eylemlere dönüşebilir.

ÇOCUĞUNUZLA OYNAYABİLECEĞİNİZ OYUNLAR

*Çembere basket potasına veya belirlediğiniz hedeflere top atma alıştırması yapın.Bu el göz koordinasyonu için iyidir ve tenis voleybol raket topu gibi sporlar için gereklidir.
*Futbol veya plaj toplarına vurmak hareketlere ve toplam kas denetimine yardımcı olur ve futbol becerisinin gelişimi için yararlıdır.
*Kovalamaca gibi oyunlar oynamak hala bu yaştaki çocuklar için eğlencelidir ve çevikliğin gelişmesine yardımcı olur.
*Sopa veya raketle nesnelere vurma alıştırması yapın.çocuğunuzun raketle yumuşak bir tenis topuna vurmasını isteyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder