15 Ocak 2014 Çarşamba

KOLALI İÇECEKLERİN KEMİKLERE VERDİĞİ ZARARLAR

Kolalı içeceklerin içindeki yüksek miktardaki fosforun, kan fosforunu
yükselterek kemiklerden kalsiyum kemiren hormonun düzeyini artırdığı
ve bir süre sonra kalsiyumu azalan kemiklerin sağlamlıklarını
yitirmesine yol açtığı belirtildi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Anabilim Dalı ve Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Şükrü Hatun, obezitenin her geçen gün hızla arttığını ve son yıllarda
özellikle çocukların sağlığını tehdit etmeye başladığını söyledi.

Obezitenin, sadece aşırı şişmanlık olarak algılanmaması gerektiğini
vurgulayan Hatun, zaman içerisinde obezitenin şeker, kalp gibi ciddi
sağlık sorunlarına yol açabilen kronik hastalıklara zemin hazırladığı
uyarısında bulundu. Şekerli gıdalar içerisinde kolalı içeceklerin çok
fazla tüketildiğine, bunun da sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisinin
olduğuna dikkati çeken Hatun, kolalı içeceklerin tüketiminin her geçen
gün arttığını söyledi.

Prof. Dr. Şükrü Hatun, "Kolalı içecekler bir taraftan kan şekerini
hızlı bir şekilde yükselten, dolayısıyla insülin hormonunu artırarak,
vücudun yağ depolamaya yönelmesine yol açan yüksek miktarda şeker
içermesi nedeniyle, diğer taraftan süt ve süt ürünleri gibi sağlıklı
beslenmenin temeli olan içeceklerin yerine geçtiği için şişmanlık için
risk oluşturuyor." diye konuştu. Bunların dışında kola içme
alışkanlığının fast-food beslenmeye eşlik ettiğini ve kola ile
birlikte daha fazla yemek yendiğini belirten Hatun, şunları söyledi:

"ABD'deki çocuk sağlığı otoriteleri, çocukların kolalı içeceklerden
uzak tutulmasını öneriyor. Kolalı içeceklerin esas zararlı etkisi ise
kemikler üzerinde oluyor. Amerikan Tabipler Birliği'nin Çocuk Sağlığı
Dergisi'nde kolalı içecek alışkanlığının lise öğrencisi kızlarda kemik
kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını gösteren bir araştırma
yayımlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder