3 Şubat 2015 Salı

BEYİNE ve KARACİĞERE ZARAR VEREN ALIŞKANLIKLAR


Bizim için normal gözüken bazı davranışlarımızın  iki hayati organımız olan beynimize  ve karaciğerimize nasıl zarar verdiğine bir bakalım,


1. Kahvaltı etmemek :Kahvaltı etmeyen kişiler, düşük bir kan şekeri
seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik
edilmesine ve sonunda beyin dejenerasyonuna yol açar.


2 . Aşırı ısınma:Beyin arterlerinin sertleşmesine neden olarak, zihin gücünün
azalmasına yol açar


3. Sigara içmek
:Çoklu beyin büzülmesine neden olur ve Alzheimer hastalığına yol açabilir.


4. Yüksek şeker tüketimi:Çok fazla şeker proteinlerin ve besinlerin emilmesini durdurur ve
dengesiz beslenmeye neden olur ve beynin gelişmesine engel olabilir.


5. Hava kirlenmesi:Beyin vücudumuzda en çok oksijen tüketen organdır. Kirli havanın
teneffüs edilmesi, beyne giden oksijeni azaltır ve beynin veriminde
düşüş yaratır.


6 . Uyku yetersizliği:Uyku beynimizin dinlenmesini sağlar. Uykudan uzun vadeli yoksunluk beyin hücrelerinin ölmesini hızlandırır.


7. Uyurken kafayı örtmek:Kafayı örterek uyumak, karbondioksit konsantrasyonunu arttırır ve beyne hasar veren etkilere yol açabilir.


8. Hastalık sırasında beyni çalıştırmak:Hasta iken çok çalışmak veya öğrenmek beyin etkenliğinin azalmasına yol açabilir ve ayrıca beyne hasar verebilir.


9. Uyarıcı düşüncelerde eksiklik:Düşünmek beyin jimnastiği için en iyi yoldur, beyni uyaran düşüncelerin eksikliği beyin daralmasına yol açabilir. Çapraz bulmaca
ve Sudoku iyi egzersiz sağlar.


10. Az konuşmak:Zihinsel sohbetler beynin etkinliğini geliştirir.



KARACİĞER HASARININ NEDENLERİ

 
1. Çok geç uyuma ve çok geç kalkma


2. Sabahları çiş yapmamak


3. Çok fazla yemek.


4. Kahvaltıyı atlamak


5. Çok fazla ilaç tüketmek


6. Çok fazla koruyucu, gıda katkısı, gıda boyası ve yapay tatlandırıcı tüketmek


7. Sağlıksız pişirme yağı tüketmek 

İçinde en iyi pişirme yağı olan zeytinyağı bile olsa, kızartma
yaparken mümkün olduğunca pişirme yağını azaltın. Yorgun olduğunuzda,
eğer vücudunuz formda (zinde) değilse kızarmış gıdalar tüketmeyin.


8. Çiğ (veya fazla pişmiş) gıdaların da tüketilmesi karaciğere ağır yük olur.
Sebzeler çiğ veya 3-5 kısım pişirilerek yenmelidir. Kızarmış sebzeler
bir öğünde bitirilmeli, saklanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder