24 Şubat 2015 Salı

BAZI ŞEYLERİ UNUTUYOR MUSUNUZ?



Günlük olarak bir şeyleri unutmak gayet normaldir. Fakat, alzheimer ve bunama gibi hastalıklar ile ilgili çok şey duyduğumuz için hemen paniğe kapılıyoruz. Her unutkanlık bir hastalık belirtisi değildir. Unutkanlık, çeşitli nedenler ile yaşanabilir.

 İşte, unutkanlığın nedenleri ;


Unutkanlığın ciddi bir hastalık belirtisi olması için unutulan olay ya da nesnelerin yanında bazı farklı durumlarda oluşmaktadır. Bazı kişisel becerilerin kaybolması, huy değişiklikleri, sorumlulukları yerine getirememe gibi durumlar oluşur. Unutkanlığın ciddi bir hastalık olmasını ancak doktorlar teşhis edebilmektedir. Çok fazla unutkanlığınız varsa bir doktora gözükmekte fayda vardır.

Unutkanlık neden olur?

Unutkanlığın başlıca nedenlerinden biri uykusuzluktur. Uyku sırasında vücudumuz kendini dinlendirir ve yeniler. Uzun süre uykusuz kalan insanlarda halüsinasyonlar, huzursuzluk, sinirlilik ve unutkanlık oluşur. Beyin konsantrasyonu tam sağlayamadığından ciddi unutkanlık sorunları yaratır.

Kullanılan antidepresanlar, sakinleştiriciler, guatr ve tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar ciddi manada unutkanlık yapabilir, konsantrasyon sorunları yaratabilir. Bu ilaçları yazan doktorla konuşmak ve gerekirse unutkanlık sorununuzdan uzaklaşmak için başka ilaç kullanımı yapılabilir.

Tiroid bezinin az çalışması depresyon ve uyku sorunları yaratır. Unutkanlığınız varsa tiroid testi mutlaka yapılmalıdır. Kullanılan ilaçlar ile unutkanlık sorunu rahatlıkla çözümlenir.

Depresyon, stres unutkanlık sorunu yaratır. Bu tarz durumlarda odaklanma sorunları başladığından bilgileri unutma ve yeni bilgi edinme zorlaşır. Hatta, unutkanlık depresyonun ciddi bir belirtisi olarak kabul edilir.

Amnezi, B12 eksikliği, böbrek hastalığı, bunama, demans, diyabet, enfaktüs, kafa travmaları, karaciğer hastalıkları, menenjit, uyuşturucu ve alkol, yetersiz beslenme diğer unutkanlık  nedenleridir.

Hangi unutkanlık tehlikelidir?

Çok iyi bilinen adreslerin bulunamaması,
Tanıdığınız insanların yüzlerini karıştırma,
Ezberinizde olan telefon numaralarını unutma,
Zaman ve tarihleri karıştırma,
Tanıdık yerlerde kaybolma,
Aynı hikayeyi sürekli anlatma,
Beslenme ve kişisel temizliği unutmak.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder