30 Ocak 2015 Cuma
KEMİK SAĞLIĞIMIZ İÇİN HANGİ GIDALARI TÜKETMELİYİZ?
Süt ve süt ürünleri ; 1 kase yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacının %30’unu ve D vitamini ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır.Tabii ki günlük sütten yapılmış doğal bir yoğurt olması şartı ile.
Sardalya ; En fazla kalsiyum barındıran balıklar arasındadır. Günlük 3 adet sardalya 1 bardak süte eş kalsiyum barındırır
Somon ; 2 parça somon, günlük D vitamini ihtiyacının tamamını karşılar.
Yumurta ; D vitamini açısından zayıtir. Yaklaşık %5 civarında vitamin içerir fakat metabolizmaya çok hızlı etki ettiğinden çok faydalıdır.
Ispanak ; 1 tabak ıspanak yaklaşık olarak günlük kalsiyum ihtiyacının %25’ini karşılar.
Pazı ; Bol kalsiyum içerir.
Kuru incir ; 5 adet kuru incir günlük kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılar.
Kestane, kabak çekirdeği, susam ve fındık kalsiyum deposudur.
Soya, soya fasülyesi bol kalsiyum içerir.
En önemli D vitamini kaynaklarından biride Güneş tir.
Yediğimiz gıdanın miktarı kadar sindirim sistemimizin bu gıdayı ne kadar sindirebildiği de çok önemlidir, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içerseniz kalsiyum emilimi hızlanır ve rahat yapılır.
Ve gazlı içecekler;kalsiyum emilimini engellediği için özellikle kemik gelişiminin devam ettiği 22-23 yaşlarına kadar tüketilmemesi çok önemlidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder