Karaciğer, bağırsaklar, böbrek, akciğer ve deri başta olmak üzere pek
çok organ, toksinlerin uzaklaştırılması işleminde görev alır.
Karaciğerinizi korumak için öncelikle doymuş yağlar, rafine şeker ve
alkolden uzak durmalısınız.
İnsanlar bunun dışında topraktan, sudan, soludukları havadan ve
aldıkları gıdalardan dolayı da toksik ve zehirleyici maddelerin etkisi
altında kalmaktadırlar.
TOKSİNLERİN VÜCUDA BİRÇOK ZARARI VAR
Hava kirliliği, çevre kirliliği nedeniyle içme sularında kurşun, cıva
gibi ağır metaller, kafein, alkol, yağlar, bilinçsizce kullanılan
ilaçlar sağlıksız katkılar içeren beslenme sistemi bağışıklık sisteminin
azalmasına, hormonal dengesizliklere, yaşamın ileri dönemlerinde
kalpdamar problemlerine, eklem hastalıkları, aşırı kiloya, diyabete
hatta kanser gibi çok çeşitli hastalıklara neden olabilir.
Toksinlerin zararlı etkileri vücudunuzda genellikle, yorgunluk,
bitkinlik, kendini iyi hissetmeme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kas ve
eklemlerde gerginlik, sinirlilik gibi ruhsal veya fiziksel sağlık
sorunları olarak kendisini hissettirir.
Pancar ve havuç: Çok iyi bir antioksidan olan beta karoten ve C
vitamini bakımından zengindir. Çok güçlü bir toksin temizleyicidir.
Enginar: Kolesterolün düşürülmesinde ve karaciğer detoksunda etkili bir sebzedir.
Susam ve tahin: Karaciğeri alkole karşı korur.
Yeşil yapraklı sebzeler: Klorofil ile karaciğeri ağır metallerin etkilerinden korurlar.
Hindiba ve tere: Safra üretimini ve akışını artırır.
Elma: Sindirim sisteminin toksinlerden arınmasına yardımcıdır.
Ceviz: Arjinin ile karaciğeri korur, aynı zamanda omega 3 içerir.
Somon balığı, ton balığı: Omega 3 içeren yağlar karaciğerin dostudur.
Zerdeçal: Karaciğer için favori bir baharattır.
Limon ve greyfurt : Limon, zengin C vitamini içerir. Vücudun
bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, safra üretimine yardım eder, mide
ve barsaklar üzerinde etkilidir.
Avokado: Glutatyon içeriği ile karaciğere zarar veren toksinlere karşı etkilidir.
Sarımsak ve soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için detoks
programının olmazsa olmazıdır. Soğanın ve sarımsağın içinde yer alan
kükürt bileşimi Alicin kan dolaşımını uyarır, sindirimi harekete
geçirir. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar ve karaciğerden
toksinleri atılmasında yardımcı olur.
Yeşilçay : Yüksek oranda antioksidan içerir, kalp sağlığımızı
destekler, sindirime yardımcı olarak kan şekerini ve vücut sıcaklığını
ayarlar. Metabolizmayı hızlandırır, yağ oksidasyonunu artırırlar.
Turpgiller (Beyaz ve kırmızı lahana, şalgam, kırmızı turp, pancar,
Brüksel lahanası, kanrabahar): Detoks sistemini güçlendiren antioksidan
vitamin ve mineralleri bol miktarda ihtiva ederler. Doku hasarına neden
olan serbest radikallere karşı vücudu korurlar. Vücudu toksinlerden
temizleyici, güçlendirici ve destekleyici besin elemanlarından zengin
sebzelerdir.
KARACİĞER VE TOKSİNLERE KARŞI DESTEKLEYİCİ BESLENME ÖNERİLERİ
Doğada özellikle sebze ve meyvelerde bol miktarda mevcut olan bazı
vitamin ve mineraller, polifenoller, flavonoller, antioksidan
kaynaklarıdır.
En yaygın olarak bilinen antioksidanlar ise A, C ve E vitaminleri, likopen, flavonoidler, Beta-karoten, selenyumdur.
Karaciğer için beslenmemizde yer alacak besinler, karaciğerin
detoksifikasyon (organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden
temizlenmesi) sürecine yardımcı olmalı ve serbest radikallerin vücut
üzerindeki zararlarına karşı koruyucu olan antioksidanlar içermelidir.
Beta-karoten ve E vitaminleri karaciğerin toksinlerden arınmasına yardım eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder