5 Ekim 2016 Çarşamba

En sevdiklerimizi çocuklarımızı, doğru besinler ile besliyormuyuz?

En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı ne kadar doğru besliyoruz acaba?

Dünyaya geldikleri ilk andan itibaren üzerlerine titrediğimiz,canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımızı beslerken acaba doğru tercihler yapabiliyormuyuz?

Dünyaya geldiği ilk andan itibaren bir bebeğin en büyük besin kaynağı tabii ki anne sütüdür.İhtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri anne sütünden alan bebeklerin aslında 2 yaşına gelinceye kadar başka bir besine ihtiyaçları yoktur.Başta bağışıklık olmak üzere diğer bütün sistemlerin en sağlıklı şekilde gelişebilmesi için bebeğin maximum düzeyde anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir.

bebek resim ile ilgili görsel sonucu
Değişik sebeplerden dolayı anne sütünden uzaklaşan ve hazır mamalar ile beslenmeye başlayan çocuklarda ileriki yaşlarda fazla kilo,zayıflık,çeşitli alerjiler,sık sık hastalanmalar sıkça görülmektedir.

Bedenimiz rafine edilmiş şekeri sindirebilmek ve özümseyebilmek için kendi öz kaynakları olan kalsiyum demir ve diğer elementleri kullanmaya zorlanır.Kalsiyum vücudumuzda %98 kemiklerde ve dişlerde depolanır.İşte bu sebeptendir ki çok fazla şeker tüketimi dişlerin çürümesine neden olur.Çünkü vücut bu kaynakları kullanır.Dişi çürüten direkt olarak şekeri yemek değil,onu sindirebilmek ve özümseyebilmek için depolarda bulunan kalsiyumun tüketilmesidir.
şeker görsel ile ilgili görsel sonucu

Özellikle çocuklukta aşırı hayvansal protein tüketimi,bizi bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına yakalanma riski ile karşı karşıya bırakır.Et ürünlerinin sindirimi çocuğun kanından  çok miktarda vitamin ve iz elementin çekilmesini gerektirir.Bu maddelerin kanda tükenmesi ise gizli kansızlık ve kan hastalıklarına yol açabilir.Alerjiler,egzamalar ve diğer bütün çocukluk çağı  hastalıklarının sebebi genellikle ebeveynlerin iyi niyetli bakımlarının sonucudur.

Çocuklarımızı olabildiğince basit şekerden uzak tutmak durumundayız.Ama maalesef büyük anne ve babalar çocukların bu lezzet ile erken yaşlarda tanışmasının en önemli destekleyicileridir.Buna olabildiğince engel olmak çocuğun gelişimi ve sonraki hayatı için son derece önemlidir.

Sonuçta hayatımıza en önemli yön veren öğeler alışkanlıklarımızdır.İyi ve kötü alışkanlıkların hepsi küçük yaşlarda kazanılmakta olup sonradan değiştirilebilmesi oldukça zordur.Her konuda çocuklara en iyi eğitimi vermek istiyoruz ve doğru beslenme alışkanlıkları bu eğitimin çok önemli bir bölümüdür.Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıkları onlara  ilerki yaşlar için çok önemli faydalar sağlayacaktır.

Doğal besin kaynakları ile beslenmek sıklıkla gündeme getirilen bir konu,ancak ne kadar mümkün?Doğal besinlere ulaşmak ne kadar zorsa onları satın almakta bir o kadar maliyetli.İmkanlar dahilinde yapabildiğimiz kadar şartlarımız elverdiğince doğal beslenme olanaklarını sonuna kadar kullanmak özellikle gelişim çağındaki çocuklar için son derece önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder