8 Aralık 2015 Salı

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DOĞRU SPOR SEÇİMİ YAPMAK.

Günümüzde artan aile bilinci ile artık çocular daha küçük yaşlardan itibaren çeşitli spor dallarına yönlendiriliyor.Burada en çok dikkat edilmesi gereken iki husus:öncelikle çocuk ailesinin seçtiği spor dalını seviyor mu ve bu spora gerçekten yeteneği var mı?Çünkü anne babaların tercihleri genellikle kendi sevdikleri yada ilgi duydukları spor dallarına çocuklarınıda yönlendirmeleri.

Çocuğun fikrini almadan,bu sporu yapmaktan zevk alıp almadığını sormadan çocuğumuz bir spor dalı ile uğraşsın diye başlatıyorlar.İkinci bir dış etken ise o andaki popülerliğe göre seçim yapılması.

Özellikle başarı kazanılmış spor dallarından çocukların  yada ailelerin etkilenerek çocuğun o spor dalına yeteneğinin olup olmadığına bakmaksızın seçim yapmaları.

Örnek olarak 1980 lerde tv de yayınlanan ve Amerika da beyaz bir basketbol antrenörünün çoğunluğu zenci çocukların gittiği bir okulda basketbol takımı antrenörlüğü yaptığı Beyaz Gölge adlı bir dizi o dönem gençlerin bu sporu sevmelerine ve başlamalarına sebep olmuştur(ben dahil).
beyaz gölge  tv dizi ile ilgili görsel sonucu
Bütün gelişmiş ülkelerde çocuklar okul öncesi temel eğitimleri aldıktan sonra okul çağında bir takım testlerden geçirilerek yetenekleri ve ilgi alanları da göz önünde bulundurularak yönlendirilmeleri yapılmaktadır.

Bütün bu bilgiler ışığında,başlangıç olarak 3 yaşından itibaren kız,erkek farketmez jimlastik spora başlamak için en uygun spordur.Gerek çocukların kendi vücutlarını tanımaları gerek vücut esnekliğini maximum olarak kazanabilecekleri bir spor dalı ve oyunsal egzersizler ile igilerini sürekli olarak verebilecekleri bir spor dalı.Zira bu yaşlarda çocukların bir konuya odaklanmaları ve konsantrasyonlarını sağlamak oldukça güçtür.
çocuk ve jimnastik ile ilgili görsel sonucu
Daha sonrasında 5-6 yaşlarında yüzme çocukların zevkle yapabilecekleri,vücut gelişimlerine kas ve kemik gelişimine en çok katkı sağlayan bir o kadar da risksiz bir spor dalı olarak karşımıza çıkıyor.
 çocuğum hangi sporu yapmalı ile ilgili görsel sonucu

7-8 yaşlarına gelindiğinde artık kendi tercihlerini yapmak ilgili oldukları spor dallarına yönelmek istiyorlar.Burda önemli olan çocuğun gerçekten yapmak istediği spor dalını seçebilmesi için ona seçenekler sunmaktır.Günümüzde spor okulları bu hizmeti yeteri kadar verebiliyorlar.çocuklar için spor okulları ile ilgili görsel sonucu


Buradaki doğru hareket planı nasıl olmalı?Çocuğun fiziksel özellikleride göz önüne alınarak değişik spor dallarını yapma imkanını sağlamalı.Çocuk sadece uzun boylu olduğu için ve anne baba basketbolu sevdiği için illaki basketbol oynamak için zorlanmamalı.Bu dönemdeki en doğru davranış öncede değindiğimiz gibi bireysel yada takım sporu farketmez hepsini denemesi.

Bunun zaman kaybı olduğunu düşünenler olabilir,ama doğru spor dalını seçmek ve bu yolda ilerlemek ordaki zamanı kaybettiğinize değecektir.Bir de bu konuda uzman antrenörlerimiz var artık.Bir kaç antrenmandan sonra  anne babaları daha doğru bir şekilde yönlendirebilirler.

Son olarak çocuğumuzun spora karşı hiç ilgisi olmayabilir,bu konuda onları zorlamamalıyız.Müzik,görsel sanatlar,tiyatro vs. bir çok konuda artık kurslar ve okullar mevcut.

Yine ilgi ve alakaları doğrultusunda böyle bir yola başvurmak her zaman düşünülmelidir.

Çocuk için en önemli rol model anne babadır.Spor ile haşır neşir olan anne babanın çocuklarıda spora eğilimli olurlar.Birlikte önceleri oyun şeklinde ilerleyen zamanda antrenman yada 1e 1 maç şeklinde yapılacak etkinlikler bir taraftan çocukların spor alışkanlığı kazanmalarını sağlarken bir taraftanda hangi spora yeteneklerinin daha fazla olduğu konusunda fikir verebilir.
ebeveyn ve çocuk spor ile ilgili görsel sonucu
Müzik,sanat,spor yada her neyse çocuklarımızı bir etkinliğe yönlendirerek bilgisayarlardan ,Ipad lerden oyun konsollarından bir şekilde uzaktutmalıyız.Çünkü bunların başında geçirdikleri uzun saatler,onların fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin önünde birer engel.Bütün geceyi bilgisayar başında uykusuz geçirmek,sonra sabahtan akşama kadar uyumak,o uzun saatler boyunca tüketilen cipsler,atıştırmallıklar ilerleyen zamanda telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilmektedir.
çocuklar için bilgisayarlar ne kadar zararlı ile ilgili görsel sonucu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder